7 veelgestelde vragen over schadevrije jaren
Wat betekenen die jaren zonder autoschade nou precies voor uw verzekering?
Het begrip ‘schadevrije jaren’ bij de autoverzekering roept weleens wat verwarring op. Daarom hebben we een aantal veel gestelde vragen over dit onderwerp voor u op een rijtje gezet.
1. Wat verstaan we onder schadevrije jaren?
Met schadevrije jaren bedoelen we het aantal jaren dat u heeft autogereden zonder schade te claimen bij de verzekeraar. Het is een belangrijke basis voor de premie van uw autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe hoger uw no-claimkorting – en hoe lager de premie die u betaalt.
2. Wat gebeurt er als ik wel een autoschade claim?
Claimt u een autoschade die u zelf heeft veroorzaakt, dan worden er meestal vijf schadevrije jaren van uw totaal afgetrokken. Heeft u vijftien of meer schadevrije jaren, dan wordt uw totaal na een claim altijd teruggezet op tien.
3. Wat zijn negatieve schadevrije jaren?
Als u bijvoorbeeld twee schadevrije jaren heeft en een door uzelf veroorzaakte autoschade claimt, komt u op drie negatieve schadevrije jaren te staan. Dat noemen we ook wel malusregistratie. Mensen met een malusregistratie worden niet door alle verzekeraars geaccepteerd.
4. Kan ik mijn schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe verzekeraar?
Wanneer u uw autoverzekering opzegt, worden uw schadevrije jaren geregistreerd in een landelijke database. Dit systeem heet Roy Data. Als u een nieuwe autoverzekering afsluit bij een andere verzekeraar, kan die vanuit de genoemde database uw schadevrije jaren overnemen in uw nieuwe polis.
5. Hoe lang blijven mijn schadevrije jaren geldig?
Uw schadevrije jaren blijven niet onbeperkt geldig. De meeste verzekeraars hanteren een geldigheidstermijn van maximaal één jaar na opzegging van de verzekering.
6. Gelden mijn schadevrije jaren ook voor mijn partner?
Als u een autoverzekering aanvraagt, moet u de bestuurder opgeven die het meest in de auto rijdt.
Schadevrije jaren gelden alleen voor degene op wiens naam de autoverzekering staat. Als u dat niet bent, bouwt u ook geen schadevrije jaren op.
7. Gelden mijn schadevrije jaren ook voor een tweede auto?
Als u er een tweede auto bij neemt, kunt u uw opgebouwde schadevrije jaren daar niet voor laten gelden. Voor die tweede auto moet u weer helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Soms is wel het wel mogelijk om voor een tweede auto korting aan te vragen, maar dit is niet standaard. Vraag ons er naar.
Heeft u nog andere vragen over schadevrije jaren en uw autoverzekering? Wij helpen u graag!