Schade door noodweer?

Schade door noodweer: wat kun je claimen?

Wordt stormschade altijd vergoed door de verzekering?

Het antwoord is nee. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de verzekeringen die je hebt afgesloten. Maar wees gerust: volgens het Verbond van Verzekeraars dekken de meeste particuliere woonhuisverzekeringen schade door storm. Anders is het wanneer er een boom op je auto valt. Met alleen een WA-verzekering heb je pech. Ben je casco of allrisk verzekerd dan kun je de schade wel vergoed krijgen. Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van je woning en één van de mogelijke schadeoorzaken is storm (naast onder meer brand, bliksem en inbraak). Denk bij stormschade aan bomen of takken die op je huis vallen, vallende dakpannen en omgevallen schuttingen. Ook waterschade valt hieronder, maar dan moet het water wel onvoorzien naar binnen gestroomd zijn.
Bij alleen een inboedelverzekering zijn claims van stormschade vaak lastiger. Verzekeraars dekken meestal geen schade door weersomstandigheden aan spullen zoals meubelen of bloempotten die zijn achterlaten in je tuin.

Belangrijk om te weten is dat iedere verzekeraar een eigen risico heeft voor stormschade. Dat eigen risico is vaak hoger dan bij andere schades. Bij stormschade ligt het eigen risico meestal tussen de 250 en 500 euro.

Hoe kan je schade voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan herstellen. Wij adviseren uiteraard om ramen, deuren en eventuele dakramen dicht te doen. Slim is ook om zoveel mogelijk losse spullen uit de tuin te halen. Denk aan de tuinstoelen, parasol en bloempotten.
Niet onverstandig is het om de zonwering op te rollen en rolluiken niet naar beneden te doen. Check of de auto in de garage of onder de carport staat, haal stekkers bij hevige onweer uit het stopcontact, controleer de bevestiging van je satellietschotel en of de dakpannen vastzitten.